
Tort z jabłkami
Składniki:
6 jajek
1.5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mielonych orzechów włoskich
szczypta cynamonu soli
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki stopionego masła
Jabłka:
1 kg jabłka
1/2 szklanki cukru
4 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
400 ml śmietany 30 %
4 łyżki cukru pudru
5 łyżek kremu orzechowego
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę z proszkiem orzechy sól i cynamon
ciasto delikatnie mieszamy przekładamy do tortownicy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 45 minut
Jabłka
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy cukier 1/3 szklanki wody gotujemy 10 minut
pieczemy w 180 st około 45 minut
Jabłka
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy cukier 1/3 szklanki wody gotujemy 10 minut
do gorących jabłek dosypujemy żelatynę masę mieszamy
ciasto kroimy na 3 krążki smarujemy kremem orzechowym
wykładamy mus jabłkowy krążek ciasta
ciasto kroimy na 3 krążki smarujemy kremem orzechowym
wykładamy mus jabłkowy krążek ciasta
wierzch ciasta ozdabiamy bitą śmietaną
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
możną dodać śmietan fix ]
wierzch tortu posypujemy mielonymi orzechami
wierzch tortu posypujemy mielonymi orzechami