1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
sól pieprz
bułka tarta
olej
Farsz:
bułka tarta
olej
Farsz:
60 dkg pieczarek
2 cebule
sól majeranek
1 jajko
2 łyżki tłuszczu
2 łyżki tłuszczu
Wykonanie:
pieczarki cebulkę kroimy podsmażamy
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
do zimnych pieczarek dajemy jajko
farsz mieszamy
Placki
Placki
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przeciskamy przez
praskę
dodajemy mąkę sól jajka
dodajemy mąkę sól jajka
masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy
formujemy wałek kroimy na 6 cm kawałki
w środek dajemy farsz zlepiamy lekko płaszczymy
formujemy wałek kroimy na 6 cm kawałki
w środek dajemy farsz zlepiamy lekko płaszczymy
obtaczamy w bułce tartej
smażymy na złoty kolor z obu stron
smażymy na złoty kolor z obu stron