Mój kanał na YouTube

Translate

Placki faszerowane pieczarkami

Placki faszerowane pieczarkamiPlacki faszerowane pieczarkami

Składniki:
1,5 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
sól pieprz
bułka tarta
olej

Farsz:
60 dkg pieczarek
2 cebule
sól majeranek
1 jajko
2 łyżki tłuszczu

Wykonanie:
pieczarki cebulkę kroimy podsmażamy
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
do zimnych pieczarek dajemy jajko 
farsz mieszamy

Placki
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przeciskamy przez praskę
dodajemy mąkę sól jajka 
masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy
formujemy wałek kroimy na 6 cm kawałki
w środek dajemy farsz zlepiamy lekko płaszczymy
obtaczamy w bułce tartej
smażymy na złoty kolor z obu stron