
Składniki:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
1/2 przyprawy do piernika
1 szklanka cukru
1 szklanka miodu
1 szklanka oleju
1 szklanka herbaty
4 jajka
Masa:
1 kostka masła
6 łyżek kaszy manny
1 szklanka cukru
1/2 litra mleka
1/2 cytryny
płatki migdałowe
Wykonanie:
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z sodą przyprawą do piernika
dolewamy olej herbatę i rozpuszczony miód wyrabiamy
ciasto dzielimy na dwie części
dajemy do formy 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 2 placki w 170 st około 25 minut
Masa:
gotujemy mleko dosypujemy kaszę mannę mieszamy
kaszę gotujemy 3 minuty studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce kaszy i sok z cytryny ucieramy na puszysty krem
piernik przekładamy masą wierzch posypujemy płatkami migdałowymi