
Piernik przekładany
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki miodu
1 łyżka kakao
5 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
5 łyżek miodu
1 kostka masła
1/2 szklanki śmietany słodkiej
1 szklanka mielonych orzechów
Wykonanie:
miód z cukrem kakao podgrzewamy studzimy
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem przyprawą do piernika sodą utartymi jajkami
ciasto mieszamy przekładamy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 45 minut
Masa:
śmietankę zagotowujemy z orzechami masę mieszamy studzimy
masło z miodem ucieramy na puch
pieczemy w 180 st około 45 minut
Masa:
śmietankę zagotowujemy z orzechami masę mieszamy studzimy
masło z miodem ucieramy na puch
dajemy papkę orzechową masę ucieramy
piernik kroimy na pół smarujemy kremem
piernik kroimy na pół smarujemy kremem
wierzch smarujemy kremem posypujemy orzechami