Składniki:
3 jajka
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 szklanka miodu
2 łyżki smalcu
2 łyżki przyprawy piernika
1 łyżeczka sody
Polewa
1 czekolada deserowa
2 łyżki śmietanki 30 %
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie
miód smalec podgrzewamy studzimy
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
mąkę przesiewamy z sodą przyprawą do piernika
mąkę przesiewamy z sodą przyprawą do piernika
dodajemy miód jajka śmietanę
ciasto mieszamy przekładamy do formy keksowej
ciasto mieszamy przekładamy do formy keksowej
wysmarowanej tłuszczem
pieczemy około 60 minut w 170 st
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą dekorujemy
pieczemy około 60 minut w 170 st
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą dekorujemy