Składniki:
1.5 szklanki ryżu
3 łyżki masła
sól cynamon
6 -8 jabłek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietany
3 szklanki wody
szczypta soli
Sos waniliowy
1/2 litra mleka
2 żółtka
3 łyżki cukru
2 cukry waniliowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
żółtka ucieramy z obiema cukrami
dodajemy mąkę zalewamy wrzącym mlekiem mieszamy
gotujemy na małym ogniu aż sos zacznie gęstnieć mieszamy
Wykonanie:
ryż zalewamy wrzącą wodą dodajemy sól łyżkę masła
gotujemy 10 minut pod przykryciem aż ryż wchłonie wodę mieszamy
dajemy w ciepłe miejsce na 30 minut
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem
dajemy ryż warstwę jabłek oprószonych cynamonem cukrem
warstwę ryżu wierzch polewamy śmietaną zapiekamy 25 minut w 190 st
ryż z jabłkiem podajemy z sosem
Wykonanie:
ryż zalewamy wrzącą wodą dodajemy sól łyżkę masła
gotujemy 10 minut pod przykryciem aż ryż wchłonie wodę mieszamy
dajemy w ciepłe miejsce na 30 minut
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem
dajemy ryż warstwę jabłek oprószonych cynamonem cukrem
warstwę ryżu wierzch polewamy śmietaną zapiekamy 25 minut w 190 st
ryż z jabłkiem podajemy z sosem