Składniki:
1/2 kg suchej fasoli
20 dkg boczku wędzonego
30 dkg wędliny
1/2 kg łopatki wieprzowej
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
sól pieprz majeranek słodka papryka
2 liści laurowe
3 ziela angielskie
Wykonanie:
fasolkę płuczemy zalewamy wodą moczymy na noc
gotujemy do miękkości z zielem angielskim liściem laurowym
boczek cebulkę wędlinę kroimy kostkę podsmażamy
łopatkę kroimy w drobną kostkę
podsmażamy podlewamy wodą dusimy godzinę
fasolkę łączymy z mięsem boczkiem wędliną
fasolkę łączymy z mięsem boczkiem wędliną
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
dodajemy zmiażdżony czosnek koncentrat pomidorowy
dodajemy zmiażdżony czosnek koncentrat pomidorowy
fasolkę zagotowujemy