Składniki:
2 duże jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
100 ml oleju
3/4 szklanki cukru
100 ml oleju
200 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka
1.2 kg jabłek
2 galaretki wiśniowe
2 łyżki masła
3 łyżki cukru
dużą garść rodzynek
płatki migdałowe
obrane jabłka kroimy w kosteczkę
podsmażamy na maśle z cukrem dusimy 5 minut
dodajemy rodzynki suche galaretki mieszamy studzimy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę z kakao proszkiem
dolewamy olej mleko ciasto mieszamy
wykładamy na blaszkę 17 x 27 cm wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 35 minut
1/3 ciasta ścinamy miksujemy wykładamy tężejące jabłka
wierzch ciasta posypujemy okruchami i płatkami