Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
4 łyżki oleju
200 ml mleka
4 dkg drożdży
Jagody
30 dkg jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej
opłukane i osuszone jagody oprószamy mąką
Ser
40 dkg mielonego sera
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżka budyniu
składniki dokładnie mieszamy
Wykonanie:
letnie mleko drożdże 2 łyżki cukru mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy jajka z cukrem rozczyn
ciasto wyrabiamy na gładką kulę
Wykonanie:
letnie mleko drożdże 2 łyżki cukru mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy jajka z cukrem rozczyn
ciasto wyrabiamy na gładką kulę
na koniec dolewamy olej dokładnie mieszamy
zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość
ciasto wałkujemy wycinamy duże krążki dajemy ser jagody
zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość
ciasto wałkujemy wycinamy duże krążki dajemy ser jagody
układamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia
zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia
pieczemy 30 minut w 180 st na złoto brązowy kolor
pieczemy 30 minut w 180 st na złoto brązowy kolor
wierzch posypujemy cukrem pudrem