Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym













Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym

Składniki:
5 małych jajek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem 
1.5 szklanki mleka
20 dkg masła
1 budyń 40 g
3/4 szklanki cukru
płatki migdałowe
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budyń 
zawiesinę budyniową wlewamy na gotujące się mleko mieszamy 
budyń gotujemy 2 minut dodajemy cukier mieszamy studzimy
masło ucieramy dodajemy po łyżce zimnego budyniu 
ucieramy na puszysty krem

Truskawki
1/2 kg truskawek
1 galaretka 
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml wody
cukier do własnego smaku
obrane truskawki zagotowujemy 
dodajemy rozmieszaną mąkę w wodzie zagotowujemy 
truskawki miksujemy dosypujemy galaretkę mieszamy 
truskawki studzimy


Wykonanie:
jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy mąkę z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej  papierem do pieczenia
pieczemy około 25 minut w 170 st
ciasto kroimy na pół 
obie części ciasta smarujemy kremem 
wykładamy truskawki przykrywamy ciastem 
wierzch smarujemy kremem 
posypujemy migdałami polewamy truskawkami
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny