Ciasto Jagodowy Rarytas
Składniki:
2 szklanka mąki pszennej
150 ml oleju
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jagody
30 dkg jagód
30 dkg jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej
opłukane i osuszone jagody oprószamy mąką
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
Krem
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
do miski dajemy jajko mąkę z proszkiem dolewamy olej śmietanę
ciasto mieszamy dzielimy na dwie części
Krem
400 ml mleka
1 budyń 40 g
250 serka mascarpone
3/4 szklanki cukru
200 ml mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budyń
zawiesinę budyniową dolewamy do mleka
gotujemy studzimy dodajemy cukier serek
krem bardzo dokładnie mieszamy
większą część ciasta dajemy do formy 17 x 27 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
na ciasto wykładamy krem jagody na wierzch pozostałe ciasto
pieczemy około 50 minut w 170 st
na ciasto wykładamy krem jagody na wierzch pozostałe ciasto
pieczemy około 50 minut w 170 st
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem