Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Jagodowy Rarytas

   


Ciasto Jagodowy Rarytas

Składniki:
2 szklanka mąki pszennej
150 ml oleju
1 jajko
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Jagody
30 dkg jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej
opłukane i osuszone jagody oprószamy mąką

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę 
do miski dajemy jajko mąkę z proszkiem dolewamy olej śmietanę 
ciasto mieszamy dzielimy na dwie części

Krem
400 ml mleka
1 budyń 40 g
250 serka mascarpone
3/4 szklanki cukru

200 ml mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budyń 
zawiesinę budyniową dolewamy do mleka 
gotujemy studzimy dodajemy cukier serek 
krem bardzo dokładnie mieszamy

większą część ciasta dajemy do formy 17 x 27 cm 
wyłożonej papierem do pieczenia
na ciasto wykładamy krem jagody na wierzch pozostałe ciasto 
pieczemy około 50 minut  w 170 st 
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem