Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto drożdżowe z kruszonką migdałową







Ciasto drożdżowe z kruszonką migdałową

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/2 szklanki cukru
10 dkg masła
3/4 szklanki mleka
4 dkg drożdży
szczypta soli

Kruszonka migdałowa
10 dkg płatków migdałowych
10 dkg masła
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
składniki kruszonki dokładnie mieszamy

Wykonanie:
z letniego mleka drożdży 1 łyżki  cukru robimy  rozczyn 
zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy rozczyn jajka cukier 
wyrabiamy na gładką lśniącą kulę 
na koniec dodajemy stopione masło 
ciasto mieszamy dajemy do wyrośnięcia 
w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm 
wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto zostawiamy na 10 minut 
wierzch posypujemy kruszonką migdałową
pieczemy około 35 minut w 170