3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/2 szklanki cukru
10 dkg masła
3/4 szklanki mleka
4 dkg drożdży
szczypta soli
Kruszonka migdałowa
10 dkg płatków migdałowych
10 dkg masła
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
składniki kruszonki dokładnie mieszamy
Wykonanie:
z letniego mleka drożdży 1 łyżki cukru robimy rozczyn
składniki kruszonki dokładnie mieszamy
Wykonanie:
z letniego mleka drożdży 1 łyżki cukru robimy rozczyn
zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy rozczyn jajka cukier
wyrabiamy na gładką lśniącą kulę
wyrabiamy na gładką lśniącą kulę
na koniec dodajemy stopione masło
ciasto mieszamy dajemy do wyrośnięcia
w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto zostawiamy na 10 minut
wierzch posypujemy kruszonką migdałową
pieczemy około 35 minut w 170
wierzch posypujemy kruszonką migdałową
pieczemy około 35 minut w 170