Mój kanał na YouTube

Translate

Szarlotka orzechowa


Szarlotka orzechowa

Składniki :

2 jajka

1.5 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

100 ml oleju 

100 ml mleka

2 łyżki soku z cytryny

1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich


Jabłka

1.5 kg jabłek

2 łyżki cukru

2 łyżki masła

obrane jabłka kroimy w kosteczkę 

dodajemy cukier masło smażymy 10 minut


Wykonanie :

do miski dajemy mąkę jajka mleko olej proszek sok z cytryny

ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na dwie części 

do większej części ciasta dodajemy mielone orzechy mieszamy

ciasto orzechowe dajemy do formy 17 x 27 cm 

wyłożonej papierem do pieczenia 

ciasto oprószamy cynamonem wykładamy jabłka a na nie pozostałe ciasto 

szarlotkę pieczemy około 50 minut w 170 st