Karp w galarecie
Składniki:
1 kg karpia
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek por
2 liście laurowe
3 ziele angielskie
1/2 cytryna
sól pieprz
1 cebula
8 łyżeczek żelatyny
Wykonanie:
Wywar
jarzyny zalewamy 2 litrami wrzącą wodą
dodajemy cebulę sól pieprz liście laurowe ziele angielskie
dajemy głowę z karpia gotujemy 40 minut na wolnym ogniu
wywar przecedzamy
opłukanego karpia filetujemy kroimy na kawałki
dodajemy do wywaru gotujemy 10 minut na małym ogniu
do litra wrzącego wywaru dodajemy żelatynę
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
doprawiamy solą sokiem z cytryny pieprzem
kawałki karpia dajemy do foremek
dodajemy marchewką zieloną pietruszką
zalewamy galaretką dajemy do lodówki na kilka godzin
zalewamy galaretką dajemy do lodówki na kilka godzin