Kompot z truskawek
składniki: 2 kg truskawek 0,75 litra wody 60 dkg cukrugotujemy wodę z cukrem opłukane truskawki dajemy do sterylnych słoików
zalewamy gorącym syropem truskawki muszą być przykryte słoiki zakręcamy
dajemy do garnka z letnią wodą podgrzewamy pasteryzujemy 15 minut
Truskawki w soku
składniki: 2 kg truskawek 40 dkg cukru
opłukane truskawki dajemy do garnka podgrzewamy z cukrem
przekładamy do sterylnych słoików zakręcamy pasteryzujemy 15 minut
wyjmujemy odwracamy do góry dnem
Sok z truskawek
składniki: 2 kg truskawek 1,5 kg cukru
opłukane truskawki rozgotowujemy miksujemy gorące przecisnąć przez gazę
dodajemy cukier zagotowujemy rozlewamy do sterylnych butelek
Czarne jagody do słoika
składniki/; 1 kg czarnych jagód 1 szklanka wody 1 szklanka cukru
czarne jagody opłuczemy na sitku pod bieżącą wodą
wsypujemy do słoiczków zalaewamy wodą z cukrem słoiki zamykamy
dajemy do garnka z wodą pasteryzujemy 15 minut
Gruszki z zalewy
składniki : 2 kg gruszek
Zalewę gotujemy
4 goździki 1 laska cynamonu skórka z cytryny 2 ziela angielskie
1/2 litra wody 1/2 kg cukru 1/2 szklanki octu
umyte gruszki obieramy kroimy na pół wydrążamy środki
zakwaszamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały
dajemy gruszki do słoików zalewamy zalewą pasteryzujemy 25 minut
Dżem ze śliwek węgierek
składniki:2 kg śliwek 1 kg cukru
umyte śliwki kroimy na pół wydrążamy pestki
śliwki zasypujemy cukrem zostawiamy na kilka godzin
gotujemy często mieszamy aż masa ściemnieje i będzie gęsta
gorący dżem dajemy do sterylnych słoiczków zakręcamy
Jabłka na szarlotkę
składniki 2 kg jabłek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody
obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach dajemy jabłka do garnka podgrzewamy
często mieszamy przekładamy do słoików zakręcamy
słoiki dajemy do garnka z wodą pasteryzujemy 20 minut
Dżem ze śliwek i jabłek
składniki 1 kg śliwek 1 kg jabłek 80 dkg cukru
jabłka kroimy na cząstki zalewamy małą ilością wody rozgotowujemy
śliwki usuwamy pestki zasypujemy cukrem na godzinę
gotujemy na bardzo małym ogniu łączymy z jabłkami resztą cukru
zagotowujemy przekładamy gorący dżem do sterylnych słoiczków
Konfitura z płatków róży
składniki 25 dkg płatki z róży 30 dkg cukru 1 cytryna
płatki róży zbieramy rano same płatki ucieramy z cukrem
dodajemy sok z cytryny ucieramy na gęstą masę
przekładamy do maleńkich sterylnych słoiczków
Przecier pomidorowy
składniki 3 kg pomidorów
umyte pomidory dzielimy na części gotujemy na małym ogniu przecieramy gorące dajemy do sterylnych przecier w słoikach pasteryzujemy 10 minut
Pomidory kwaszone
składniki pomidory 5 dkg soli na 1 litr wody kilka ząbków czosnku kilka gałązek kopru
umyte pomidory lekko zabarwione bez plam i uszkodzeń dodajemy kilka ząbków czosnku kilka gałązek kopru zalewamy zalewą pozostawiamy do ukiszenia kilka dni
Ogórki małosolne
składniki ogórki koper czosnek 3 dkg soli na 1 litr wody
duży słój wyparzamy dajemy umyte ogórki czosnek koper zalewamy gotowaną wodą z solą
zostawiamy kilka dni do ukiszenia przykrywamy kawałkiem gazy
Śliwki w occie
składniki 1 kg śliwki 3/4 szklanki ocet 25 dkg cukru goździki cynamon
umyte śliwki zagotowujemy z octem cynamonem goździkami
następnego dnia zalewę zlewamy gotujemy
ponownie zalewamy śliwki czynność powtarzamy 2 razy
ostatni raz zalewamy śliwki wrzącą zalewą przekładamy do słoików zakręcamy
Papryka marynowana
składniki:papryka czerwona
zalewa :1 litr wody 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 3/4 szklanki octu 3 ziarenka ziela pieprzu 3 ząbki czosnku
umytą paprykę dajemy na 3 minuty do wrzącej wody wydrążamy środki
kroimy na kawałki układamy w słoiku
zagotowujemy wodę z solą cukrem po ostudzeniu dodajemy ocet
do każdego słoika dajemy przyprawy paprykę zalewamy gorącą zalewą paprykę gotujemy 20 minut
Buraczki marynowane
składniki:3 kg małych buraczków 1 litr wody 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru
maleńkie buraczki gotujemy do miękkośći obieramy ze skóry
układamy do słoików zalewamy zalewą gotujemy 20 minut
zalewa gotujemy wodę z solą cukrem dodajemy kwasek cytrynowy zalewamy buraczki
Pieczarki marynowane
składniki: małe pieczarki czyścimy dajemy do wrzącej lekko zakwaszonej wody na 3 minuty
do słoików dajemy pieczarki ziarenko pieprzu ziela angielskiego 3 owoce kminku zalewamy gorącą zalewą
zalewa :2 szklanki woda 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kwasek cytrynowy
pieczarki gotujemy w słoikach 30 minut
Boczniak marynowany
składniki:grzyby boczniak
zalewa 2 szklanki wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
kapelusze boczniaków obgotowujemy 3 minuty w osolonej wodzie układamy do słoików
dodajemy 2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego można dodać cebulę i paprykę
gotujemy zalewę gorącą zalewamy grzyby zamykamy pasteryzujemy 35 minut