Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Sernik z brzoskwiniami


Sernik z brzoskwiniami

Tradycyjny, wysoki sernik na kruchym spodzie, z dodatkiem soczystych brzoskwiń. Delikatny, wilgotny i bardzo lubiany – idealny na rodzinne spotkania i święta.

Składniki (forma 17 × 27 cm)

Ciasto kruche:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 100 g masła

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Masa serowa:

  • 1 kg sera białego (zmielonego)

  • 1 szklanka cukru

  • 100 g masła

  • 8 jajek

  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)

  • 1 puszka brzoskwiń


Wykonanie

Ciasto kruche

  1. Do miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia.

  2. Dodaj jajko, cukier, śmietanę oraz roztopione i przestudzone masło.

  3. Zagnieć gładkie ciasto i podziel je na dwie części – jedną większą i jedną mniejszą.

Brzoskwinie

  1. Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.

Masa serowa

  1. Formę 17 × 27 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  2. Ser utrzyj z cukrem i jajkami na gładką masę.

  3. Dodaj budynie oraz roztopione masło, dokładnie wymieszaj.

Składanie i pieczenie

  1. Większą część ciasta rozłóż równomiernie na dnie formy.

  2. Wylej masę serową.

  3. Wierzch posyp pokrojonymi brzoskwiniami oraz rozdrobnioną pozostałą częścią ciasta.

  4. Piecz w temperaturze 170°C przez około 60 minut (góra–dół).

  5. Po upieczeniu pozostaw sernik do całkowitego wystudzenia.