Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Sernik Świąteczny – klasyczny, puszysty i zawsze się udaje

 

Sernik Świąteczny – klasyczny, puszysty i zawsze się udaje

Ten sernik to prawdziwa świąteczna klasyka. Kruchy spód, delikatna masa serowa z rodzynkami i lekko złocisty wierzch – wszystko pachnące domem i tradycją. Sernik pięknie rośnie, równomiernie się piecze i długo pozostaje wilgotny.


Składniki

Ciasto kruche

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 100 ml oleju

  • 1/2 szklanki cukru

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1 kg sera z wiaderka

  • 3 jajka

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka rodzynek


Przygotowanie

1. Ciasto kruche

  1. Do miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia.

  2. Dodaj jajko, cukier, śmietanę oraz olej.

  3. Zagnieć szybko jednolite ciasto.

  4. Formę 27 × 17 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  5. Większą część ciasta wylep na dnie formy, lekko dociskając.


2. Masa serowa

  1. Jajka zmiksuj z cukrem na jasną, puszystą masę.

  2. Dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i krótko wymieszaj.

  3. Dodaj ser z wiaderka i dokładnie połącz (na wolnych obrotach lub rózgą).

  4. Wsyp rodzynki i wymieszaj równomiernie.


3. Składanie sernika

  1. Na przygotowany spód wlej masę serową.

  2. Na wierzch rozkrusz lub rozwałkuj i ułóż pozostałe ciasto.


4. Pieczenie

  • Piecz 60 minut w temperaturze 170°C, góra–dół.

  • Po zakończeniu pieczenia pozostaw sernik w uchylonym piekarniku na 15–20 minut.

  • Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.


Wskazówki

  • Rodzynki możesz wcześniej namoczyć w gorącej wodzie lub rumie, będą bardziej miękkie.

  • Po nocy w lodówce sernik jest jeszcze smaczniejszy i stabilniejszy.

  • Zamiast kruszonki z ciasta możesz zrobić kratkę lub cienkie paseczki.