Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Sernik na zimno z galaretką owocową

 


Sernik na zimno z galaretką owocową

Lekki, kremowy i idealny na ciepłe dni. Ten sernik na zimno robi się szybko, nie wymaga pieczenia i zawsze pięknie wygląda na stole.

Składniki:

Spód:

  • okrągłe biszkopty

  • forma 17 × 27 cm

  • papier do pieczenia


Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka

  • 200 ml śmietanki 30%

  • 3 galaretki mleczne

  • 1 szklanka cukru

  • 250 ml mleka


Galaretka owocowa:

  • 400 g owoców (świeżych lub mrożonych)

  • 2 galaretki

  • 250 ml wrzącej wody


Przygotowanie:

  1. Formę o wymiarach 17 × 27 cm wykładamy papierem do pieczenia, a dno szczelnie układamy biszkoptami.

  2. Masa serowa:

    • Galaretki mleczne zalewamy 250 ml wrzącego mleka.

    • Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia, aż galaretka zacznie lekko tężeć.

    • Do miski przekładamy ser, śmietankę i cukier.

    • Dodajemy tężejącą galaretkę mleczną i dokładnie mieszamy na gładką masę.

    • Masę serową wykładamy na biszkopty i wyrównujemy wierzch.

  3. Galaretka owocowa:

    • Galaretki zalewamy 250 ml wrzącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

    • Dodajemy owoce i delikatnie mieszamy.

    • Lekko przestudzoną galaretkę wylewamy na wierzch sernika.

  4. Sernik wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, aż całość dobrze stężeje.

Wskazówka:
Najlepiej kroić sernik dobrze schłodzony – wtedy porcje są równe, a galaretka pięknie się trzyma.

Delikatny, orzeźwiający i bardzo domowy deser.