Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej
Mój kanał na YouTube
Etykiety
Etykiety
Translate
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Sernik na zimno z galaretką owocową
Lekki, kremowy i idealny na ciepłe dni. Ten sernik na zimno robi się szybko, nie wymaga pieczenia i zawsze pięknie wygląda na stole.
Składniki:
Spód:
okrągłe biszkopty
forma 17 × 27 cm
papier do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
200 ml śmietanki 30%
3 galaretki mleczne
1 szklanka cukru
250 ml mleka
Galaretka owocowa:
400 g owoców (świeżych lub mrożonych)
2 galaretki
250 ml wrzącej wody
Przygotowanie:
Formę o wymiarach 17 × 27 cm wykładamy papierem do pieczenia, a dno szczelnie układamy biszkoptami.
Masa serowa:
Galaretki mleczne zalewamy 250 ml wrzącego mleka.
Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia, aż galaretka zacznie lekko tężeć.
Do miski przekładamy ser, śmietankę i cukier.
Dodajemy tężejącą galaretkę mleczną i dokładnie mieszamy na gładką masę.
Masę serową wykładamy na biszkopty i wyrównujemy wierzch.
Galaretka owocowa:
Galaretki zalewamy 250 ml wrzącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Dodajemy owoce i delikatnie mieszamy.
Lekko przestudzoną galaretkę wylewamy na wierzch sernika.
Sernik wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, aż całość dobrze stężeje.
Wskazówka:
Najlepiej kroić sernik dobrze schłodzony – wtedy porcje są równe, a galaretka pięknie się trzyma.
Delikatny, orzeźwiający i bardzo domowy deser.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje


