Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej
Mój kanał na YouTube
Etykiety
Etykiety
Translate
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Sernik karmelowy – delikatny, wilgotny i puszysty
Sernik karmelowy to wspaniałe połączenie kremowej masy serowej i domowego karmelu. Wykończony delikatną bezą, wygląda i smakuje obłędnie! Idealny na święta, uroczystości, a także do weekendowej kawy.
Składniki
Spód
herbatniki
Masa serowa
1 kg sera z wiaderka
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 budyń waniliowy 40 g
domowy karmel (przepis poniżej)
Karmel
4 łyżki cukru
1/3 szklanki wody
Piana
5 białek
1/2 szklanki cukru
Przygotowanie
1. Spód
Blachę o wymiarach 27 × 17 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Na dnie układamy warstwę herbatników.
2. Domowy karmel
Na suchej patelni podgrzewamy 4 łyżki cukru, aż uzyska bursztynowy kolor.
Ostrożnie wlewamy 1/3 szklanki wody, zagotowujemy i mieszamy, aż powstanie gładki karmel.
Odstawiamy do przestudzenia.
3. Masa serowa
W misce miksujemy:
ser,
jajka,
cukier,
mąkę pszenną,
proszek budyniowy,
przygotowany karmel.
Masę serową przelewamy na herbatniki.
4. Pieczenie sernika
Pieczemy 50 minut w 170°C (góra–dół).
5. Piana z białek
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając 1/2 szklanki cukru.
Gotową pianę wykładamy na podpieczony sernik.
Zapiekamy jeszcze 15–20 minut w 170°C, aż góra się delikatnie zezłoci.
Wskazówki
Karmel powinien być lekko przestudzony, ale nadal płynny, aby łatwo połączył się z masą serową.
Sernik najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu – masa idealnie się „zwiąże”.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje


