Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Sernik karmelowy – delikatny, wilgotny i puszysty

 






















Sernik karmelowy – delikatny, wilgotny i puszysty

Sernik karmelowy to wspaniałe połączenie kremowej masy serowej i domowego karmelu. Wykończony delikatną bezą, wygląda i smakuje obłędnie! Idealny na święta, uroczystości, a także do weekendowej kawy.


Składniki

Spód

  • herbatniki

Masa serowa

  • 1 kg sera z wiaderka

  • 4 jajka

  • 1 szklanka cukru

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 budyń waniliowy 40 g

  • domowy karmel (przepis poniżej)

Karmel

  • 4 łyżki cukru

  • 1/3 szklanki wody

Piana

  • 5 białek

  • 1/2 szklanki cukru


Przygotowanie

1. Spód

  1. Blachę o wymiarach 27 × 17 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  2. Na dnie układamy warstwę herbatników.


2. Domowy karmel

  1. Na suchej patelni podgrzewamy 4 łyżki cukru, aż uzyska bursztynowy kolor.

  2. Ostrożnie wlewamy 1/3 szklanki wody, zagotowujemy i mieszamy, aż powstanie gładki karmel.

  3. Odstawiamy do przestudzenia.


3. Masa serowa

  1. W misce miksujemy:

    • ser,

    • jajka,

    • cukier,

    • mąkę pszenną,

    • proszek budyniowy,

    • przygotowany karmel.

  2. Masę serową przelewamy na herbatniki.


4. Pieczenie sernika

  1. Pieczemy 50 minut w 170°C (góra–dół).


5. Piana z białek

  1. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając 1/2 szklanki cukru.

  2. Gotową pianę wykładamy na podpieczony sernik.

  3. Zapiekamy jeszcze 15–20 minut w 170°C, aż góra się delikatnie zezłoci.


Wskazówki

  • Karmel powinien być lekko przestudzony, ale nadal płynny, aby łatwo połączył się z masą serową.

  • Sernik najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu – masa idealnie się „zwiąże”.