Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej
Mój kanał na YouTube
Etykiety
Etykiety
Translate
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Sernik jabłkowy na herbatnikach – prosty i zawsze udany
Sernik jabłkowy to idealne połączenie delikatnej, kremowej masy serowej i soczystych jabłek. Przygotowuje się go szybko, bez ucierania masła, a dzięki herbatnikom na spodzie nie wymaga dodatkowego pieczenia kruchego ciasta. To ciasto świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na rodzinne spotkania.
Składniki
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
1 szklanka cukru
4 jajka
100 ml mleka
100 ml oleju
2 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
3 duże jabłka (obrane i pokrojone w kostkę lub plasterki)
herbatniki na spód
forma 27 × 17 cm, wyłożona papierem do pieczenia
Wykonanie
Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę.
Dodaj ser, mąkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj.
Wlej olej i mleko, ponownie wymieszaj, aż masa będzie jednolita.
Połowę masy serowej przelej do przygotowanej formy wyłożonej papierem i herbatnikami.
Posyp całość pokrojonymi jabłkami.
Przykryj pozostałą masą serową, wyrównaj wierzch.
Piecz w 170°C przez około 60 minut (grzanie góra–dół).
Po upieczeniu pozostaw sernik do całkowitego wystudzenia — najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce.
Wskazówki
Do masy możesz dodać 1–2 łyżeczki cynamonu, jeśli lubisz korzenny aromat w połączeniu z jabłkami.
Jeśli jabłka są bardzo soczyste, lekko je osusz ręcznikiem papierowym.
Sernik można podać z cukrem pudrem lub delikatną polewą waniliową.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje


