Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Sernik gotowany → kremowy, wysoki i zawsze się udaje


  

Sernik gotowany → kremowy, wysoki i zawsze się udaje

Kruchy spód, delikatna kakaowa warstwa i gęsta, waniliowa masa serowa gotowana w garnku. Ten sernik jest stabilny, pięknie się kroi i smakuje jak z dawnych domowych wypieków.


Składniki – ciasto

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 100 ml oleju

  • 100 ml mleka

  • 1 jajko

  • 1 łyżka kakao

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 szklanki cukru

Składniki – masa serowa

  • 1 kg sera z wiaderka

  • 1 szklanka cukru

  • 2 budynie waniliowe (2 × 40 g, bez cukru)

  • 1/2 szklanki mleka

  • 3 jajka

  • wanilia


Przygotowanie masy serowej

Jajka z cukrem ubij na jasną, puszystą masę. Dodaj ser, proszki budyniowe, mleko i wanilię – krótko wymieszaj. Całość przełóż do dużego garnka i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Odstaw do lekkiego przestudzenia.


Przygotowanie ciasta

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj jajko, olej oraz mleko. Zagnieć gładkie ciasto.
Odłóż około 1/3 ciasta. Do pozostałej mniejszej części dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.

Większą, jasną część ciasta rozłóż na blasze 27 × 17 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na jasnym cieście rozłóż cienko ciasto kakaowe.

Piecz w temperaturze 170°C przez około 25 minut, do złotego koloru.
Po upieczeniu odetnij około 1/3 ciasta i rozdrobnij je w malakserze lub palcami na okruchy.


Składanie sernika

Na upieczony spód wyłóż jeszcze ciepłą masę serową. Wierzch równomiernie posyp okruchami ciasta.

Po całkowitym wystudzeniu wstaw sernik do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.


Wskazówka

Sernik najlepiej kroi się po dobrze schłodzeniu – wtedy jest idealnie równy i bardzo kremowy.