Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Przekąska z ciasta francuskiego z mięsnym farszem

 



 


Przekąska z ciasta francuskiego z mięsnym farszem

To domowa, chrupiąca przekąska, idealna na święta, imprezy rodzinne albo kolację na ciepło. Ciasto jest warstwowe i maślane, a farsz soczysty i aromatyczny.

Składniki – ciasto:

  • 500 g mąki pszennej

  • 250 g masła

  • 1 łyżka octu

  • ok. 1 szklanki wody

  • sól

  • 50 g masła (stopionego, do ciasta)

Wykonanie – ciasto:

  1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, wodę, ocet oraz 50 g stopionego masła.

  2. Wyrabiamy gładkie ciasto i dzielimy je na 4 części.

  3. Każdą część wałkujemy, smarujemy stopionym masłem i składamy.

  4. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut.

  5. Po schłodzeniu ponownie wałkujemy, smarujemy masłem i składamy.

  6. Czynność wałkowania, smarowania i chłodzenia powtarzamy łącznie 3 razy.


Składniki – farsz:

  • 250 g mięsa mielonego

  • 1 jajko

  • 1 surowy ziemniak (starty na drobnych oczkach)

  • sól

  • pieprz

  • majeranek

  • czosnek

  • czarnuszka (do posypania)

Przygotowanie farszu:

  1. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem.

  2. Dodajemy jajko oraz starty ziemniak.

  3. Całość dokładnie mieszamy.


Formowanie i pieczenie:

  1. Na brzeg rozwałkowanego ciasta nakładamy farsz.

  2. Zwijamy w rulon i kroimy ukośnie na kawałki o szerokości ok. 3 cm.

  3. Wierzch smarujemy mlekiem wymieszanym z żółtkiem.

  4. Posypujemy czarnuszką.

  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25 minut, aż będą złociste.

Wskazówka:
Najlepiej smakują na ciepło, ale świetnie sprawdzą się również na zimno jako przekąska do koszyka lub na stół.

Chrupiące, sycące i bardzo domowe.