Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Piernik z suszonymi śliwkami → wilgotny, aromatyczny i długo świeży

 

Piernik z suszonymi śliwkami → wilgotny, aromatyczny i długo świeży

Klasyczny, domowy piernik pełen śliwek. Intensywnie korzenny, miękki w środku i najlepszy nawet kilka dni po upieczeniu. Taki, który zawsze się udaje.


Składniki

  • 1 duże jajko

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki mleka

  • 4 łyżki miodu

  • 1/3 szklanki oleju

  • 1 łyżka przyprawy do piernika

  • 1 łyżeczka sody

  • 1 łyżka kakao

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 500 g suszonych śliwek


Wykonanie

  1. Do miski wsyp mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika.

  2. Dodaj miód, mleko i olej, następnie dokładnie wymieszaj na gładkie ciasto.

  3. Ciasto przełóż do formy 17 × 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

  4. Na wierzchu równomiernie rozłóż suszone śliwki.

  5. Piecz około 60 minut w 170°C (góra–dół).

  6. Po ostudzeniu posyp wierzch cukrem pudrem.


Wskazówka

Piernik najlepiej kroi się następnego dnia – wtedy jest jeszcze bardziej wilgotny i aromatyczny.