Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Oszczędny Makowiec

 









Oszczędny makowiec

Prosty, tani i bardzo sycący makowiec. Idealny, gdy chcemy przygotować domowe ciasto bez drogich dodatków – zawsze się udaje.

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 100 ml oleju

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę makową:

  • 1 litr mleka

  • 10 dag masła

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka kaszy manny

  • 1 szklanka mielonego maku

  • wanilia (cukier waniliowy lub ekstrakt)


Wykonanie – ciasto:

  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj olej, śmietanę, jajko, cukier oraz proszek do pieczenia.

  2. Zagnieć jednolite ciasto.

  3. Podziel ciasto na dwie części – jedną większą, drugą mniejszą.

  4. Większą część wyłóż na blaszkę o wymiarach 27 × 17 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.

Wykonanie – masa makowa:

  1. W garnku zagotuj mleko z masłem.

  2. Wsyp kaszę mannę oraz mielony mak, cały czas mieszając.

  3. Gotuj na małym ogniu, aż masa wyraźnie zgęstnieje.

  4. Dodaj cukier oraz wanilię, dokładnie wymieszaj.

Składanie i pieczenie:

  1. Na przygotowane ciasto nałóż ciepłą masę makową.

  2. Na wierzch rozłóż (lub zetrzyj na tarce) pozostałą część ciasta.

  3. Piecz w temperaturze 170°C przez około 50 minut.

  4. Po upieczeniu ostudź i dopiero wtedy kroj.