Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej
Mój kanał na YouTube
Etykiety
Etykiety
Translate
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Oszczędny makowiec
Prosty, tani i bardzo sycący makowiec. Idealny, gdy chcemy przygotować domowe ciasto bez drogich dodatków – zawsze się udaje.
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
100 ml oleju
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę makową:
1 litr mleka
10 dag masła
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka mielonego maku
wanilia (cukier waniliowy lub ekstrakt)
Wykonanie – ciasto:
Do miski wsyp mąkę, dodaj olej, śmietanę, jajko, cukier oraz proszek do pieczenia.
Zagnieć jednolite ciasto.
Podziel ciasto na dwie części – jedną większą, drugą mniejszą.
Większą część wyłóż na blaszkę o wymiarach 27 × 17 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
Wykonanie – masa makowa:
W garnku zagotuj mleko z masłem.
Wsyp kaszę mannę oraz mielony mak, cały czas mieszając.
Gotuj na małym ogniu, aż masa wyraźnie zgęstnieje.
Dodaj cukier oraz wanilię, dokładnie wymieszaj.
Składanie i pieczenie:
Na przygotowane ciasto nałóż ciepłą masę makową.
Na wierzch rozłóż (lub zetrzyj na tarce) pozostałą część ciasta.
Piecz w temperaturze 170°C przez około 50 minut.
Po upieczeniu ostudź i dopiero wtedy kroj.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje


