Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Kotlety jajeczno rybne

 





Kotlety jajeczno-rybne

Delikatne w środku, chrupiące z zewnątrz. Świetny pomysł na obiad lub kolację – proste i bardzo sycące.

Składniki:

  • 40 dag ryby, np. dorsza

  • 8 jajek ugotowanych na twardo

  • 2 jajka surowe

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz, ulubione zioła

  • zielona pietruszka

  • bułka tarta

  • tłuszcz do smażenia


Wykonanie:

  1. Rybę opłucz, osusz i pokrój na kawałki. Zmiel razem z cebulą i czosnkiem.

  2. Ugotowane jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  3. Do masy rybnej dodaj starte jajka, surowe jajka oraz drobno posiekaną pietruszkę.

  4. Dopraw solą, pieprzem i ziołami, wsyp mąkę ziemniaczaną.

  5. Masę bardzo dokładnie wymieszaj.

  6. Formuj kotlety, obtaczaj je w bułce tartej.

  7. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.