Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej
Mój kanał na YouTube
Etykiety
Etykiety
Translate
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Kapusta wigilijna z grzybami – tradycyjny przepis na święta
Kapusta wigilijna z grzybami to jedno z najbardziej klasycznych dań świątecznych. Aromatyczna, delikatnie kwaskowa, z nutą suszonych śliwek i głębokim smakiem grzybów. Idealnie pasuje do karpia, pierogów i ryb. Zobacz, jak przygotować najlepszą kapustę na Wigilię.
Składniki
1 kg kapusty kiszonej
1 cebula
10 szt. suszonych śliwek
20 g suszonych grzybów
sól i pieprz do smaku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki masła
Wykonanie
Opłukane grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na noc do namoczenia.
Następnie gotujemy je około 1 godziny, aż będą miękkie, po czym drobno kroimy.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle razem z grzybami.
Dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną oraz suszone śliwki.
Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz zalewamy wszystko wywarem grzybowym.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Dusimy pod przykryciem około 30 minut, co jakiś czas mieszając.
Kapustę wigilijną podajemy na gorąco.
Porady
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją lekko przepłukać lub chwilę pogotować w wodzie.
Danie najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki się przegryzą.
Można dodać 1–2 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego na koniec dla intensywniejszego aromatu.
FAQ
Czy można przygotować kapustę wigilijną wcześniej?
Tak — nawet warto. Najlepszy smak ma po 24 godzinach.
Czym zastąpić suszone śliwki?
Można je pominąć lub użyć żurawiny suszonej.
Jak podawać kapustę wigilijną?
Najlepiej na gorąco — jako dodatek do ryb, pierogów lub krokietów.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje


