Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej
Mój kanał na YouTube
Etykiety
Etykiety
Translate
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Drożdżowa gwiazda z makiem
Miękka, pachnąca i efektowna → idealna na święta i rodzinne spotkania.
Składniki (ciasto)
1½ szklanki mąki pszennej
1 jajko
4 łyżki cukru
100 ml ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
2 łyżki oleju
szczypta soli
Nadzienie
450 g gotowej masy makowej
Wykonanie
Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj 1 łyżkę cukru i kilka łyżek ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw na 10 minut, aż rozczyn zacznie pracować.
Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiaj do połączenia składników.
Dodaj olej i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Przykryj miskę i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie równe części. Każdą rozwałkuj na okrąg.
Na pierwszy krążek równomiernie rozsmaruj masę makową, przykryj drugim krążkiem ciasta.
Całość podziel na 8 równych części i skręć je parami, formując kształt gwiazdy.
Wierzch posmaruj białkiem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 40 minut, aż gwiazda będzie złocista.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje


