Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Drożdżowa gwiazda z makiem

    

Drożdżowa gwiazda z makiem

Miękka, pachnąca i efektowna → idealna na święta i rodzinne spotkania.


Składniki (ciasto)

  • 1½ szklanki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 4 łyżki cukru

  • 100 ml ciepłego mleka

  • 20 g świeżych drożdży

  • 2 łyżki oleju

  • szczypta soli

Nadzienie

  • 450 g gotowej masy makowej


Wykonanie

  1. Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj 1 łyżkę cukru i kilka łyżek ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw na 10 minut, aż rozczyn zacznie pracować.

  2. Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiaj do połączenia składników.

  3. Dodaj olej i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.

  4. Przykryj miskę i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.

  5. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie równe części. Każdą rozwałkuj na okrąg.

  6. Na pierwszy krążek równomiernie rozsmaruj masę makową, przykryj drugim krążkiem ciasta.

  7. Całość podziel na 8 równych części i skręć je parami, formując kształt gwiazdy.

  8. Wierzch posmaruj białkiem.

  9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 40 minut, aż gwiazda będzie złocista.