Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Raptus

 


Ciasto Raptus

Proste, warstwowe ciasto z makiem, kakao i delikatną pianą z białek. Wilgotne, sycące i bardzo „domowe” – idealne do popołudniowej kawy.

Składniki (forma 18 × 28 cm)

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 2 żółtka

  • 1/2 szklanki cukru

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • 200 g masła

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 4 łyżki maku

  • 2 łyżki kakao

Piana:

  • 5 białek

  • 1/2 szklanki cukru

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe

  • cukier puder do posypania


Wykonanie

  1. Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia.

  2. Dodaj jajko, żółtka oraz cukier.

  3. Wlej roztopione i przestudzone masło oraz dodaj śmietanę.

  4. Zagnieć jednolite, gładkie ciasto.

  5. Podziel ciasto na trzy równe części:

    • do pierwszej dodaj kakao,

    • do drugiej dodaj mak,

    • trzecia pozostaje jasna.

  6. Formę 18 × 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  7. Na dno wyłóż ciasto z makiem i delikatnie dociśnij.

  8. Rozsmaruj warstwę powideł śliwkowych.

  9. Na powidła wyłóż ciasto kakaowe.

  10. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę i równomiernie rozłóż na cieście.

  11. Na wierzch porwij lub zetrzyj na grubych oczkach jasne ciasto.

  12. Piecz w temperaturze 170°C przez około 60 minut (góra–dół).

  13. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.