Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej
Mój kanał na YouTube
Etykiety
Etykiety
Translate
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Ciasto Raptus
Proste, warstwowe ciasto z makiem, kakao i delikatną pianą z białek. Wilgotne, sycące i bardzo „domowe” – idealne do popołudniowej kawy.
Składniki (forma 18 × 28 cm)
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki maku
2 łyżki kakao
Piana:
5 białek
1/2 szklanki cukru
Dodatkowo:
powidła śliwkowe
cukier puder do posypania
Wykonanie
Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia.
Dodaj jajko, żółtka oraz cukier.
Wlej roztopione i przestudzone masło oraz dodaj śmietanę.
Zagnieć jednolite, gładkie ciasto.
Podziel ciasto na trzy równe części:
do pierwszej dodaj kakao,
do drugiej dodaj mak,
trzecia pozostaje jasna.
Formę 18 × 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Na dno wyłóż ciasto z makiem i delikatnie dociśnij.
Rozsmaruj warstwę powideł śliwkowych.
Na powidła wyłóż ciasto kakaowe.
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę i równomiernie rozłóż na cieście.
Na wierzch porwij lub zetrzyj na grubych oczkach jasne ciasto.
Piecz w temperaturze 170°C przez około 60 minut (góra–dół).
Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje


