Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto orzechowe z jabłkami

 

Ciasto orzechowe z jabłkami

Miękkie, pachnące orzechami i pełne jabłek → proste domowe ciasto, które zawsze się udaje i smakuje każdemu.


Składniki

  • 2 duże jajka

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 szklanka mielonych orzechów

  • 3/4 szklanki cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 szklanki oleju

  • 1/2 szklanki mleka

  • 2 duże jabłka

  • szczypta soli


Wykonanie

  1. Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli na jasną, puszystą masę.

  2. Dodaj pokrojone w kostkę jabłka oraz mielone orzechy.

  3. Wsyp mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.

  4. Wlej olej i mleko, delikatnie wymieszaj do połączenia składników.

  5. Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

  6. Piecz w temperaturze 170°C przez około 45 minut, do suchego patyczka.

  7. Po wystudzeniu posyp wierzch cukrem pudrem.