Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Miodowe szaleństwo

 



Ciasto Miodowe Szaleństwo

Ciasto Miodowe Szaleństwo to proste, puszyste i wyjątkowo aromatyczne ciasto z domowym kremem orzechowym. Idealne na weekend, święta i każdą okazję, gdy potrzebujesz czegoś pewnego i pysznego. Miód nadaje ciastu miękkości i pięknego koloru, a orzechowy krem dopełnia całość. Sprawdzony, domowy przepis.


Składniki na ciasto

  • 3 jajka

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 4 łyżki miodu

  • 1/2 szklanki oleju

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Krem

  • 3 szklanki mleka

  • 3/4 szklanki cukru

  • 2 budynie (bez cukru)

  • 100 g masła

  • 1 szklanka mielonych orzechów

Przygotowanie kremu:
1 szklankę mleka zagotować.
W pozostałym mleku rozmieszać budynie.
Wlać zawiesinę budyniową do gotującego się mleka i dokładnie wymieszać.
Dodać cukier, masło oraz mielone orzechy.
Mieszać do uzyskania gładkiego kremu.


Wykonanie ciasta

  1. Jajka ubić z miodem na puszystą masę.

  2. Dolać olej i mleko.

  3. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszać.

  4. Przelać do formy 27 × 17 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

  5. Piec w 170°C przez około 45 minut.

  6. Po upieczeniu odciąć 1/3 wierzchu ciasta i zmiksować ją na okruszki.

  7. Na gorące ciasto wyłożyć ciepły krem.

  8. Wierzch posypać przygotowanymi okruchami ciasta.