Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto makowe

 







Ciasto makowe

Wilgotne, aromatyczne i bardzo proste w przygotowaniu. Idealne do kawy lub herbaty.

Składniki:

  • 3 jajka

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka mielonego maku

  • 1 szklanka cukru

  • 1 łyżka kakao

  • 1/2 szklanki oleju

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • garść płatków migdałowych


Wykonanie:

  1. Jajka z cukrem ubij na jasną, puszystą masę.

  2. Stopniowo dolewaj olej, następnie dodaj jogurt – cały czas miksując na wolnych obrotach.

  3. Wsyp mąkę, mielony mak, kakao oraz proszek do pieczenia.

  4. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.

  5. Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

  6. Wierzch posyp płatkami migdałowymi.

  7. Piecz w temperaturze 170°C przez około 45 minut (do suchego patyczka).

  8. Po upieczeniu ostudź przed krojeniem.