Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej
Mój kanał na YouTube
Etykiety
Etykiety
Translate
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Ciasto Makowe Obłoki – kruchy spód, mak i puszysta beza
Ciasto Makowe Obłoki to idealne ciasto na święta i rodzinne spotkania. Ma kruchy, maślany spód, grubą warstwę aromatycznej masy makowej z bakaliami oraz lekką, puszystą bezę na wierzchu. Wygląda efektownie, a przygotowanie jest prostsze, niż się wydaje.
Składniki
Spód
1 szklanka mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
Masa makowa
400 g maku
3/4 szklanki cukru
100 g masła
2 białka
garść bakalii: orzechy, rodzynki
2 szklanki wrzącej wody (do zalania maku)
Beza
5 białek
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie
Spód
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier.
Dodajemy jajko, kwaśną śmietanę oraz stopione i przestudzone masło.
Wyrabiamy gładkie ciasto.
Ciasto przekładamy do formy 27 × 17 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy na dnie.
Masa makowa
Mak zalewamy 2 szklankami wrzącej wody, przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut.
Odsączony lub odciśnięty mak (w razie potrzeby) mielimy lub używamy już zmielonego.
Dodajemy cukier, stopione masło, ubite na pianę 2 białka oraz posiekane bakalie.
Masę makową dokładnie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą.
Masę makową wykładamy równomiernie na kruchy spód.
Beza
Białka (5 sztuk) ubijamy na sztywną pianę.
Stopniowo dodajemy 1/2 szklanki cukru, cały czas ubijając, aż piana będzie gęsta i lśniąca.
Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy szpatułką.
Ubitą bezę wykładamy na masę makową i wyrównujemy wierzch.
Pieczenie
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C (góra–dół) przez około 60 minut.
Po upieczeniu ciasto studzimy w formie.
Wierzch ciasta po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Mak można przygotować dzień wcześniej, wtedy smaki lepiej się przegryzą.
Do masy makowej możesz dodać ulubione bakalie: morele suszone, skórkę pomarańczową, migdały.
Beza będzie stabilniejsza dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej – nie opada tak szybko.
FAQ
Czy można użyć gotowej masy makowej z puszki?
Tak, ale warto ją wzbogacić dodatkowymi bakaliami i odrobiną masła, żeby była bardziej aromatyczna.
Jak przechowywać Ciasto Makowe Obłoki?
Ciasto najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce, szczelnie przykryte. Najlepiej zjeść je w ciągu 2–3 dni.
Czy to ciasto nadaje się na święta?
Tak, to idealne ciasto makowe na Boże Narodzenie i inne uroczystości.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje


