Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Makowe Obłoki – kruchy spód, mak i puszysta beza

 













Ciasto Makowe Obłoki – kruchy spód, mak i puszysta beza

Ciasto Makowe Obłoki to idealne ciasto na święta i rodzinne spotkania. Ma kruchy, maślany spód, grubą warstwę aromatycznej masy makowej z bakaliami oraz lekką, puszystą bezę na wierzchu. Wygląda efektownie, a przygotowanie jest prostsze, niż się wydaje.

Składniki

Spód

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 100 g masła

  • 1 jajko

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 szklanki cukru

  • szczypta soli

Masa makowa

  • 400 g maku

  • 3/4 szklanki cukru

  • 100 g masła

  • 2 białka

  • garść bakalii: orzechy, rodzynki

  • 2 szklanki wrzącej wody (do zalania maku)

Beza

  • 5 białek

  • 1/2 szklanki cukru

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie

Spód

  1. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier.

  2. Dodajemy jajko, kwaśną śmietanę oraz stopione i przestudzone masło.

  3. Wyrabiamy gładkie ciasto.

  4. Ciasto przekładamy do formy 27 × 17 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy na dnie.

Masa makowa

  1. Mak zalewamy 2 szklankami wrzącej wody, przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut.

  2. Odsączony lub odciśnięty mak (w razie potrzeby) mielimy lub używamy już zmielonego.

  3. Dodajemy cukier, stopione masło, ubite na pianę 2 białka oraz posiekane bakalie.

  4. Masę makową dokładnie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą.

  5. Masę makową wykładamy równomiernie na kruchy spód.

Beza

  1. Białka (5 sztuk) ubijamy na sztywną pianę.

  2. Stopniowo dodajemy 1/2 szklanki cukru, cały czas ubijając, aż piana będzie gęsta i lśniąca.

  3. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy szpatułką.

  4. Ubitą bezę wykładamy na masę makową i wyrównujemy wierzch.

Pieczenie

  1. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C (góra–dół) przez około 60 minut.

  2. Po upieczeniu ciasto studzimy w formie.

  3. Wierzch ciasta po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

  • Mak można przygotować dzień wcześniej, wtedy smaki lepiej się przegryzą.

  • Do masy makowej możesz dodać ulubione bakalie: morele suszone, skórkę pomarańczową, migdały.

  • Beza będzie stabilniejsza dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej – nie opada tak szybko.

FAQ

Czy można użyć gotowej masy makowej z puszki?
Tak, ale warto ją wzbogacić dodatkowymi bakaliami i odrobiną masła, żeby była bardziej aromatyczna.

Jak przechowywać Ciasto Makowe Obłoki?
Ciasto najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce, szczelnie przykryte. Najlepiej zjeść je w ciągu 2–3 dni.

Czy to ciasto nadaje się na święta?
Tak, to idealne ciasto makowe na Boże Narodzenie i inne uroczystości.