Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej
Mój kanał na YouTube
Etykiety
Etykiety
Translate
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Ciasto Leśny Mech → efektowne, wilgotne i zawsze robi wrażenie
Mięciutki, zielony biszkopt ze szpinakiem i delikatny krem budyniowy. Proste w wykonaniu, a wygląda jak z cukierni → idealne na święta i rodzinne spotkania.
Składniki
Ciasto:
400 g szpinaku mrożonego (rozmrożonego i dobrze odciśniętego z nadmiaru płynu)
4 jajka
100 ml oleju
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
Krem:
200 g masła
1½ szklanki mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
3/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
pestki granatu
Wykonanie
Ciasto:
Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę.
Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dodaj szpinak oraz olej, delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do formy 17 × 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz około 50 minut w 170°C.
Po ostudzeniu przekrój ciasto na pół. Z wierzchu zdejmij cienką warstwę i pokrusz ją – będzie potrzebna do dekoracji.
Krem:
Jedną szklankę mleka zagotuj.
W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy.
Wlej zawiesinę do gotującego się mleka, mieszaj do zgęstnienia.
Dodaj cukier, dokładnie wymieszaj i ostudź.
Masło utrzyj na puszystą masę.
Dodawaj stopniowo po łyżce ostudzony budyń, cały czas ucierając.
Składanie:
Dolny blat ciasta posmaruj kremem.
Przykryj drugim blatem.
Wierzch posmaruj pozostałym kremem.
Posyp zielonymi okruchami ciasta i udekoruj pestkami granatu.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje


