Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Leśny Mech → efektowne, wilgotne i zawsze robi wrażenie

Ciasto Leśny Mech → efektowne, wilgotne i zawsze robi wrażenie

Mięciutki, zielony biszkopt ze szpinakiem i delikatny krem budyniowy. Proste w wykonaniu, a wygląda jak z cukierni → idealne na święta i rodzinne spotkania.


Składniki

Ciasto:

  • 400 g szpinaku mrożonego (rozmrożonego i dobrze odciśniętego z nadmiaru płynu)

  • 4 jajka

  • 100 ml oleju

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 szklanka cukru

Krem:

  • 200 g masła

  • 1½ szklanki mleka

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)

  • 3/4 szklanki cukru

Dodatkowo:

  • pestki granatu


Wykonanie

Ciasto:

  1. Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę.

  2. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

  3. Dodaj szpinak oraz olej, delikatnie wymieszaj.

  4. Ciasto przełóż do formy 17 × 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

  5. Piecz około 50 minut w 170°C.

  6. Po ostudzeniu przekrój ciasto na pół. Z wierzchu zdejmij cienką warstwę i pokrusz ją – będzie potrzebna do dekoracji.

Krem:

  1. Jedną szklankę mleka zagotuj.

  2. W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy.

  3. Wlej zawiesinę do gotującego się mleka, mieszaj do zgęstnienia.

  4. Dodaj cukier, dokładnie wymieszaj i ostudź.

  5. Masło utrzyj na puszystą masę.

  6. Dodawaj stopniowo po łyżce ostudzony budyń, cały czas ucierając.

Składanie:

  • Dolny blat ciasta posmaruj kremem.

  • Przykryj drugim blatem.

  • Wierzch posmaruj pozostałym kremem.

  • Posyp zielonymi okruchami ciasta i udekoruj pestkami granatu.