Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Kwiat – efektowne, trójkolorowe ciasto z kremem i ananasem

 


Ciasto Kwiat – efektowne, trójkolorowe ciasto z kremem i ananasem

Ciasto Kwiat to wyjątkowo dekoracyjne, domowe ciasto warstwowe, które zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Delikatny, puszysty biszkopt przełożony kremem budyniowym i kawałkami ananasa tworzy deser idealny na święta, rodzinne spotkania czy niedzielny podwieczorek.
Trzy kolory ciasta – jasny, makowy i kakaowy – po upieczeniu układają się w efektowny, kwiatowy wzór.


🧾 Składniki

Ciasto:

  • 4 duże jajka

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki oleju

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1 łyżka kakao

  • 2 łyżki maku

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 1,5 szklanki mleka

  • 1 budyń waniliowy (na 500 ml mleka)

  • 20 dag masła, w temp. pokojowej

  • 1/2 szklanki cukru

  • krążki ananasa (z puszki), odsączone


🍰 Przygotowanie ciasta

  1. Ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 5–7 minut).

  2. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie wlej mleko i olej.

  3. Wymieszaj delikatnie szpatułką, tylko do połączenia składników.

  4. Podziel ciasto na trzy równe części.

    • Do pierwszej wsyp mak i wymieszaj.

    • Do drugiej dodaj kakao.

    • Trzecia pozostaje jasna.

  5. Formę 27 × 17 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  6. Wykładaj ciasta naprzemiennie, po łyżce – tak, aby powstał efekt „kwiatu”.

  7. Piecz ok. 45 minut w 170°C (góra–dół).

  8. Pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie przekrój wzdłuż na dwa blaty.


🍮 Przygotowanie kremu

  1. Zagotuj 1 szklankę mleka.

  2. W pozostałej części rozmieszaj budyń i wlej do gotującego się mleka.

  3. Gotuj 2 minuty, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.

  4. Do gorącego budyniu wsyp cukier, wymieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia.

  5. Miękkie masło utrzyj na jasną, puszystą masę.

  6. Dodawaj po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując – aż powstanie gładki, kremowy budyń maślany.


🌼 Składanie ciasta

  1. Oba blaty posmaruj kremem.

  2. Na jednym z nich ułóż kawałki ananasa.

  3. Przykryj drugą częścią ciasta.

  4. Wierzch również posmaruj kremem.

  5. Posyp startą czekoladą.

  6. Wstaw do lodówki na minimum 3–4 godziny, aby ciasto się ustabilizowało.


🎀 Wskazówki

  • Ananasa możesz pokroić w kostkę lub użyć plastrów – według upodobania.

  • Ciasto najlepiej kroi się następnego dnia.

  • Wersja bardziej „świąteczna”: dodaj odrobinę aromatu rumowego do kremu.