Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto bez pieczenia „Jabłkowy Raj”

Ciasto bez pieczenia „Jabłkowy Raj”

Delikatny, lekki i pachnący jabłkami → bez piekarnika, bez stresu, idealny na niedzielę i święta.

Składniki

  • okrągłe biszkopty

Jabłkowa masa:

  • 1,5 kg jabłek

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżka masła

  • 3 galaretki cytrynowe

  • 200 ml śmietanki 30%

  • 10 dkg herbatników

Polewa:

  • 1/3 tabliczki czekolady

  • 1 łyżka oleju

Wykonanie

  1. Jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

  2. Dodajemy masło i cukier, dusimy około 10 minut, następnie miksujemy.

  3. Do gorących jabłek wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i studzimy.

  4. Śmietankę ubijamy na sztywno.

  5. Do lekko tężejących jabłek dodajemy ubitą śmietankę oraz pokruszone herbatniki, delikatnie mieszamy.

  6. Formę o średnicy 22 cm wykładamy biszkoptami.

  7. Wykładamy masę jabłkową i wyrównujemy.

  8. Czekoladę z olejem podgrzewamy do rozpuszczenia i dekorujemy wierzch ciasta.

  9. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż dobrze stężeje.

Lekki jak chmurka, a smakuje jak domowe szarlotkowe wspomnienie.