Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Bezy z orzechami → chrupiące z wierzchu, miękkie w środku

 










Bezy z orzechami → chrupiące z wierzchu, miękkie w środku

Prosty, domowy deser z dodatkiem kakao i orzechów. Lekkie, słodkie i bardzo efektowne – idealne do kawy albo na świąteczny stół.


Składniki

  • 6 białek

  • 1 szklanka cukru

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka kakao

  • 1/2 szklanki mielonych orzechów


Wykonanie

  1. Białka ubij z cukrem na bardzo sztywną, lśniącą pianę.

  2. Dodaj mąkę ziemniaczaną, kakao oraz mielone orzechy.

  3. Delikatnie wymieszaj, najlepiej szpatułką.

  4. Masę wyłóż na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

  5. Susz bezy około 1,5 godziny w 100°C.

  6. Po wyłączeniu piekarnika pozostaw bezy do całkowitego ostudzenia.