Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej
Mój kanał na YouTube
Etykiety
Etykiety
Translate
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Babcine śledzie wigilijne → zawsze znikają pierwsze ze stołu
Prosty, stary przepis, który pachnie Wigilią → delikatne śledzie, słodko-kwaśna zalewa i dodatki jak u babci. Najlepsze po jednej nocy w lodówce.
Składniki
6–8 filetów śledzia z zalewy
(lub śledzie à la matias)2 duże cebule
1 duże jabłko
1 marchewka
10 suszonych śliwek
Zalewa:
2 liście laurowe
4–5 ziaren ziela angielskiego
150 ml wody
3 łyżki octu
cukier do smaku
sól, pieprz
Wykonanie
Filety śledziowe pokrój w kawałki ok. 1 cm.
Śledzie à la matias namocz wcześniej przez 2 godziny w mleku lub wodzie.Do wrzącej wody dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Dorzuć pokrojoną cebulę, startą marchewkę, jabłko oraz ocet.
Zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Dodaj pokrojone suszone śliwki, wymieszaj i dopraw solą, pieprzem oraz cukrem do smaku.
Dodaj śledzie do zalewy, delikatnie wymieszaj.
Przechowuj w lodówce – najlepsze po kilku godzinach, idealne na następny dzień.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje


