Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Babcine śledzie wigilijne → zawsze znikają pierwsze ze stołu

  












Babcine śledzie wigilijne → zawsze znikają pierwsze ze stołu

Prosty, stary przepis, który pachnie Wigilią → delikatne śledzie, słodko-kwaśna zalewa i dodatki jak u babci. Najlepsze po jednej nocy w lodówce.

Składniki

  • 6–8 filetów śledzia z zalewy
    (lub śledzie à la matias)

  • 2 duże cebule

  • 1 duże jabłko

  • 1 marchewka

  • 10 suszonych śliwek

Zalewa:

  • 2 liście laurowe

  • 4–5 ziaren ziela angielskiego

  • 150 ml wody

  • 3 łyżki octu

  • cukier do smaku

  • sól, pieprz

Wykonanie

  1. Filety śledziowe pokrój w kawałki ok. 1 cm.
    Śledzie à la matias namocz wcześniej przez 2 godziny w mleku lub wodzie.

  2. Do wrzącej wody dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

  3. Dorzuć pokrojoną cebulę, startą marchewkę, jabłko oraz ocet.

  4. Zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostudzenia.

  5. Dodaj pokrojone suszone śliwki, wymieszaj i dopraw solą, pieprzem oraz cukrem do smaku.

  6. Dodaj śledzie do zalewy, delikatnie wymieszaj.

  7. Przechowuj w lodówce – najlepsze po kilku godzinach, idealne na następny dzień.