Składniki:
20 dkg miodu
20 dkg cukru
10 dkg masła
1/2 kg mąki pszennej
3 jajka
1.5 łyżeczki sody
2 łyżki przyprawy do piernika
Krem
1 litr mleka
20 dkg masła
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
1 duży słoik powideł
do gotującego się mleka dodajemy masło kaszę mieszamy
gotujemy 2 minuty mieszamy dajemy cukier
krem dokładnie mieszamy
Wykonanie:
miód cukier masło przyprawy lekko podgrzewamy
do mąki dodajemy ostudzoną masę miodową jajka sodę
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy
pozostawiamy 2 tygodnie pod przykryciem w chłodnym miejscu
ciasto dzielimy na 2 części wałkujemy
ciasto dzielimy na 2 części wałkujemy
dajemy do formy 38 x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia
każdy placek pieczemy osobno w 170 st na złoty kolor około 20 minut
placek smarujemy powidłami dajemy kremem składamy
placek smarujemy powidłami dajemy kremem składamy
wierzch piernika posypujemy startą czekoladą


