Rogaliki z marmoladą różaną
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
10 dkg masła
2 jajka
1/2 szklanki mleka
5 dkg drożdży
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
5 dkg drożdży
1/2 szklanki cukru
1 białko
marmolada różana
Wykonanie:
drożdże z cukrem letnim mlekiem mieszamy
Wykonanie:
drożdże z cukrem letnim mlekiem mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy rozczyn jajka wyrabiamy
ciasto dzielimy na 6 części
smarujemy stopionym masłem składamy
ciasto dajemy do lodówki na 1/2 godziny
wałkujemy koło kroimy trójkąty zwijamy rogaliki
wałkujemy koło kroimy trójkąty zwijamy rogaliki
układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
wierzch rogalików smarujemy białkiem
pieczemy w 180 st około 25 minut


