Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Piernik z powidłami

   

Miękki, wilgotny i pachnący świętami piernik z powidłami. Prosty do przygotowania, idealny na świąteczny stół – puszysty, aromatyczny i zawsze udany.


Składniki:

  • 1 jajko

  • 250 ml mleka

  • 2 łyżki kakao

  • 1 szklanka cukru

  • 4 łyżki miodu

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 4 duże łyżki powideł

  • 2 łyżki przyprawy do piernika

  • 1 łyżeczka sody

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • płatki migdałowe


Wykonanie:

  1. Do miski wsypujemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao, powidła oraz przyprawę do piernika.

  2. Dodajemy jajko, mleko i miód.

  3. Mieszamy ciasto do połączenia składników.

  4. Przelewamy do formy 27 × 17 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

  5. Pieczemy w 170°C przez około 50 minut.

  6. Upieczony piernik smarujemy powidłami i posypujemy płatkami migdałowymi.

Pachnie obłędnie i zawsze wychodzi! ❤️