Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Makowiec pod chmurką













Makowiec pod chmurką 

Składniki:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
10 dkg masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Mak
40 dkg mielonego maku
4 białka
1 szklanka cukru
10 dkg masła
1 budyń 40 g
rodzynki olejek migdałowy
mak zalewamy 1/2 litra wrzącej wody mieszamy 
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
dodajemy ubite białka stopione masło budyń cukier rodzynki  
masę makową dokładnie mieszamy

Beza
4 białka 
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
białka ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy mąkę mieszamy 


Wykonanie:
do miski dajemy jajka cukier ubijamy 
dodajemy mąkę z  proszkiem dolewamy stopione masło
ciasto mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm 
wyłożonej papierem do pieczenia 
na cisto wykładamy masę makową 
pieczemy 40 minut w 170 st
na makowiec dajemy beze zapiekamy 20 minut w 170 st