Składniki:
1 jajko
3 szklanki mąki
3 szklanki mąki
2 łyżki stopionego masła
4 dkg drożdży
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
Mak
1 szklanka mielonego maku
1 łyżka masła
4 dkg drożdży
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
Mak
1 szklanka mielonego maku
1 łyżka masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 białko
garść rodzynek
Wykonanie:
drożdże z cukrem mieszamy w letnim mleku
rozczyn zostawiamy 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dajemy rozczyn jajko mieszamy
garść rodzynek
Wykonanie:
drożdże z cukrem mieszamy w letnim mleku
rozczyn zostawiamy 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dajemy rozczyn jajko mieszamy
na koniec dolewamy stopione masło dokładnie wyrabiamy
ciasto zostawiamy do podwojenia objętość w ciepłym miejscu
Mak
mak zalewamy 1/3 szklanki wrzącego mleka
dodajemy jajko cukier masło rodzynki mąkę
masę makową dokładnie mieszamy
ciasto wałkujemy dajemy masę makową zwijamy kroimy na 3 cm kawałki
ciasto wałkujemy dajemy masę makową zwijamy kroimy na 3 cm kawałki
drożdżówki dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia smarujemy białkiem
pieczemy w 170 st na złoty kolor około 30 minut
wierzch posypujemy cukrem pudrem


