Składniki:
3 duże jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 budyń waniliowy
1/2 szklani cukru
15 dkg masła
1/2 szklanki mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mak
20 dkg mielonego maku
1/2 szklanki cukru
1/3 kostki masła
1 szklanka wody
2 białka
1/2 szklanki bakalii
Wykonanie:
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mak
20 dkg mielonego maku
1/2 szklanki cukru
1/3 kostki masła
1 szklanka wody
2 białka
1/2 szklanki bakalii
Wykonanie:
Mak
białka z cukrem ubijamy na sztywno
mak zalewamy szklanką wrzącej wody zostawiamy do ostudzenia
dodajemy masło bakalie pianę
mak zalewamy szklanką wrzącej wody zostawiamy do ostudzenia
dodajemy masło bakalie pianę
masę makową mieszamy
Ciasto
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę budyń stopione masło proszek mleko
Ciasto
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę budyń stopione masło proszek mleko
ciasto dokładnie mieszamy
mniejszą część ciasta wykładamy do formy 27 x 17 cm
mniejszą część ciasta wykładamy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
na ciasto dajemy masę makową a na nią wykładamy pozostałe ciasto
na ciasto dajemy masę makową a na nią wykładamy pozostałe ciasto
pieczemy około 50 minut w 170 st


