Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto z budyniem i powidłami

 













Ciasto z budyniem i powidłami

Składniki :
3 duże jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
100 ml oleju
100 ml jogurtu lub kwaśnego mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody

Budyń
3 budynie 40 g 
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
1 duży słoik powideł
3 szklanki mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budynie 
zawiesinę budyniową dolewamy do mleka mieszamy 
budyń gotujemy 2 minuty dodajemy cukier mieszamy


Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dolewamy olej jogurt
dodajemy mąkę z kakao proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 27x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia 
pieczemy w 170 st około 35 minut
1/3 ciasta ścinamy miksujemy 
ciasto smarujemy powidłami wykładamy ciepły budyń 
wierzch ciasta posypujemy okruchami
ciasto studzimy dajemy do lodówki na 2 godziny