Składniki :
3 duże jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
100 ml oleju
100 ml jogurtu lub kwaśnego mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
3 duże jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
100 ml oleju
100 ml jogurtu lub kwaśnego mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
Budyń
3 budynie 40 g
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
1 duży słoik powideł
3 szklanki mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budynie
zawiesinę budyniową dolewamy do mleka mieszamy
budyń gotujemy 2 minuty dodajemy cukier mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dolewamy olej jogurt
dodajemy mąkę z kakao proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 27x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 35 minut
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 27x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 35 minut
1/3 ciasta ścinamy miksujemy
ciasto smarujemy powidłami wykładamy ciepły budyń
wierzch ciasta posypujemy okruchami
ciasto studzimy dajemy do lodówki na 2 godziny


