Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Orzechowa Nuta – miękkie, aromatyczne i bardzo proste

   


















Ciasto Orzechowa Nuta to miękkie, wilgotne i aromatyczne ciasto z orzechami, przełożone lekkim kremem oraz warstwą powideł z galaretką. Przepis jest prosty, efektowny i idealnie sprawdza się na święta, weekendowe pieczenie oraz rodzinne okazje. To ciasto zawsze wychodzi i długo zachowuje świeżość.


Składniki na ciasto:

  • 1.5 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki cukru

  • 100 ml oleju

  • 4 jajka

  • 100 ml jogurtu

  • 1/2 szklanki mielonych orzechów

  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 20 dkg masła

  • 150 ml kwaśnej śmietany

  • 3/4 szklanki cukru pudru
    (Składniki kremu dokładnie ucieramy, aż będzie puszysty i gładki.)

Składniki na warstwę powideł:

  • 300 g powideł

  • 2 galaretki

  • 400 ml wrzącej wody
    (Galaretki rozpuszczamy w wodzie, studzimy, a tężejącą galaretkę łączymy z powidłami.)


Wykonanie ciasta:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mielone orzechy. Wlewamy olej i jogurt, a całość dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy 17 × 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 35 minut i studzimy.


Przygotowanie kremu:
Masło ucieramy z cukrem pudrem i kwaśną śmietaną, aż powstanie jednolita, lekka masa.


Przygotowanie powideł z galaretką:
Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, studzimy i łączymy z powidłami, gdy zaczynają lekko tężeć.


Złożenie ciasta:
Upieczone ciasto kroimy na pół. Obie części smarujemy kremem. Na dolny blat wykładamy powidła z galaretką i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch smarujemy powidłami i posypujemy orzechami.