Składniki:
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
100 ml oleju
100 ml oleju
100 ml mleka
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1 litr mleka
3 budynie 40 g
10 dkg masła
3/4 szklanki cukru
4 łyżki marmolady
3 szklanki mleka gotujemy z masłem
w pozostałym mieszamy budynie
zawiesinę budyniową wlewamy na gotujące się mleko
mieszamy budyń gotujemy 2 minuty
dodajemy cukier mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy olej mleko dodajemy mąkę proszek
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na dwie części
do mniejszej części ciasta dajemy kakao mieszamy
większą część ciasta dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
na ciasto dajemy marmoladę budyń a na wierzch pozostałe ciasto
pieczemy w 170 st około 50 minut
wierzch ciasta smarujemy marmoladą posypujemy migdałami


