Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Maurycy – wyjątkowe, warstwowe ciasto na święta


  





📝 Składniki

Ciasto miodowe

  • 3 jajka

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 3 łyżki miodu

  • 1/2 szklanki oleju

  • 1/2 szklanki jogurtu

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1,5 łyżeczki sody


Krem budyniowy

  • 1,5 szklanki mleka

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1 budyń waniliowy 40 g

  • 200 g masła

Przygotowanie kremu:

  1. Jedną szklankę mleka zagotować.

  2. W pozostałym mleku rozmieszać budyń.

  3. Wlać zawiesinę do gotującego się mleka i gotować 2 minuty.

  4. Dodać cukier i przestudzić.

  5. Masło utrzeć na puszysto i stopniowo dodawać ostudzony budyń.


Ciasto makowe

  • 4 białka

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1/2 szklanki mielonego maku

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Białka ubić z cukrem na puszystą masę.

  2. Dodać obie mąki, mak i proszek do pieczenia.

  3. Wymieszać i przełożyć do formy 17 × 27 cm z papierem.

  4. Piec ok. 20 minut w 170°C.


🍯 Wykonanie ciasta miodowego

  1. Jajka ubić z cukrem na puszysto.

  2. Wlać olej, dodać jogurt i miód.

  3. Wsypać mąkę i sodę, wymieszać.

  4. Przelać do formy 37 × 35 cm wyłożonej papierem.

  5. Piec 20 minut w 170°C.

  6. Po wystudzeniu przeciąć na pół.

  7. Z boków ściąć cienkie warstwy i pokruszyć (do dekoracji).


🎂 Składanie ciasta

  1. Na pierwszą warstwę ciasta miodowego rozprowadzić część kremu.

  2. Położyć ciasto makowe.

  3. Nałożyć kolejną warstwę kremu.

  4. Przykryć drugą częścią ciasta miodowego.

  5. Wierzch posmarować resztą kremu.

  6. Posypać okruszkami z odciętych brzegów.


 Wskazówki

  • Ciasto najlepiej smakuje po całej nocy w lodówce.

  • Można dodać odrobinę skórki pomarańczowej do kremu — piękny świąteczny aromat.

  • Sprawdza się w formach prostokątnych i kwadratowych.


❤️ Życzę smacznego i pięknych, domowych świąt!

To ciasto zachwyci każdego – wygląda cudownie i smakuje jeszcze lepiej.