Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Kawowe

 

Ciasto Kawowe

Składniki:
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 budyń 40 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
200 ml śmietanki 30 %
25 dkg serka mascarpone
1/2 szklanki cukru 
1 galaretka mleczna 60 g
okrągłe biszkopty
galaretkę zalewamy 100 ml wrzącego mleka 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę z serkiem cukrem ubijmy dodajemy tężejącą galaretkę 
krem mieszamy

Poncz
200 ml esencjonalnej kawy
3 łyżki rumu
składniki ponczu mieszamy

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę 
dodajemy mąkę budyń kakao proszek mieszamy 
ciasto dajemy na blaszkę 27 x 17wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 25 minut w 170 st

biszkopt kroimy na pół obie części ciasta smarujemy kremem 
w środek dajemy nasączone biszkopty ciasto składamy
wierzch ciasta posypujemy kakao