Ciasto drożdżowe z orzechami i kruszonką
Składniki:2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki masła
6 łyżek cukru
2 żółtka
3 dkg drożdży
1/2 szklanki mleka
1 białko do smarowania
Orzechy
1 szklanka orzechów włoskich mielonych
cynamon
Kruszonka
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
10 dkg masła
do mąki dajemy cukier stopione masło
kruszonkę dokładnie mieszamy
Wykonanie:
drożdże letnie mleko cukier mieszamy rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy rozczyn żółtka stopione masło
ciasto wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę
Orzechy
mielone orzechy mieszamy z cynamonem
ciasto wykładamy do formy 27 x 17 cm
Wykonanie:
drożdże letnie mleko cukier mieszamy rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy rozczyn żółtka stopione masło
ciasto wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę
Orzechy
mielone orzechy mieszamy z cynamonem
ciasto wykładamy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia zostawiamy na 10 minut
ciasto smarujemy białkiem posypujemy orzechami i kruszonką
pieczemy w 170 st 50 minut
pieczemy w 170 st 50 minut


