Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto drożdżowe z orzechami i kruszonką

 







Ciasto drożdżowe z orzechami i  kruszonką

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki masła
6 łyżek cukru
2 żółtka
3 dkg drożdży
1/2 szklanki mleka
1 białko do smarowania

Orzechy
1 szklanka orzechów włoskich mielonych
cynamon

Kruszonka 
1 szklanka mąki 
1/2 szklanki cukru
10 dkg masła
do mąki dajemy cukier stopione masło 
kruszonkę dokładnie mieszamy

Wykonanie:
drożdże letnie mleko cukier mieszamy rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy rozczyn żółtka stopione masło
ciasto wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę

Orzechy 
mielone orzechy mieszamy z cynamonem

ciasto wykładamy do formy 27 x 17 cm 
wyłożonej papierem do pieczenia zostawiamy na 10 minut 
ciasto smarujemy białkiem posypujemy orzechami i kruszonką 
pieczemy w 170 st 50 minut