1 kg ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
25 dkg kiełbasy
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól pieprz zioła
sól pieprz zioła
zielona pietruszka
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przepuszczamy przez praskę
dodajemy mąkę zmiksowaną kiełbasę
pokrojoną pietruszkę startą cebule czosnek
doprawiamy solą pieprzem ziołami
masę bardzo dokładnie wyrabiamy
formujemy okrągłe kotlety lekko spłaszczamy
doprawiamy solą pieprzem ziołami
masę bardzo dokładnie wyrabiamy
formujemy okrągłe kotlety lekko spłaszczamy
obtaczamy w bułce tartej
smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron
smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron


